Emigreren,  Weglopen

Emigreren met schulden

Er zijn mensen die zich af vragen of je kunt emigreren als je schulden in Nederland hebt. Openstaande schulden hoeft niet direct een belemmering voor emigratie te zijn. En het betekent ook niet per definitie dat je wilt vluchten voor je schulden als je wilt emigreren terwijl je bijvoorbeeld nog een hypotheek, een studieschuld of een openstaande lening hebt.

Als je schulden hebt en je wilt het netjes afronden dan kun je voor je emigratie contact opnemen met de schuldeiser. Zo kun je samen afspraken maken en garanderen dat je blijft aflossen ook al vertek je uit Nederland. het is echter wel zo dat een schuldeiser niet akkoord hoeft te gaan met dit voorstel en u kan verplichten de schuld in 1 keer af te lossen. In veel persoonlijke leningen staat bijvoorbeeld dat de schuld bij vertrek naar het buitenland direct opeisbaar wordt. In dat geval zal dit een flinke aanslag op je emigratiebudget betekenen.

Emigreren met een belastingschuld

Of dit nu een gemeentelijke of een staatsbelastingschuld is, emigratie met een belastingschuld kan ingewikkelder zijn, dan emigratie met een schuld bij bijvoorbeeld een postorderbedrijf of een bank.

Emigratie heeft namelijk invloed op je positie bij de Belastingdienst. En is de schuld bij de Belastingdienst groot en heb je betalingsproblemen dan kan de Belastingdienst overgaan tot het maken van een aantekening op je paspoort wat lastig kan zijn bij grensoverschrijdingen.( lees ook: Heb ik een paspoort aantekening of signalering?)

Als je gaat emigreren en je wilt je uitschrijven bij de gemeente zullen de openstaande gemeentelijke belastingen betaald moeten worden, als je met de gemeente een afbetalingsregeling via automatische incasso hebt geregeld en in termijnen betaald zal deze gewoon door blijven lopen.

Als je een schuld bij de Belastingdienst hebt zul je aan je maandelijkse afbetalingsregelingen moeten blijven voldoen als je in de toekomst zonder problemen je paspoort wilt kunnen vernieuwen.
Daarbij kunt je, afhankelijk van je persoonlijke situatie tijdens de emigratie, een conserverende aanslag van de belasting verwachten op het moment dat je voor de belastingdienst geëmigreerd bent.

(lees ook: Ben je geëmigreerd als je naar het buitenland verhuisd?)

emigreren, buiten europa, emigratie, succes, financiën, geld, verhalen, ervaringen

Emigreren met een Studieschuld

Je studieschuld los je af via DUO, als je binnen de Europese Economische Zone emigreert kan dat gewoon via een automatische incasso. Je kunt er ook voor kiezen om zelf het bedrag naar DUO over te maken, in dat geval kun je wellicht voordeliger per jaar betalen. Als je verzuimt om je studieschuld af te lossen kan DUO overgaan tot een paspoort aantekening. (Lees ook: Schulden in Nederland, onvindbaar in het buitenland een artikel over jongeren met een studieschuld die zij niet meer aflossen)

online geld verdinene

Emigratie vanuit de schuldsanering

Als je in de schuldsanering zit kun je niet emigreren. Je kunt wel de tijd van de schuldsanering gebruiken om je voor te bereiden op je emigratie. Op deze manier heb je voldoende voorbereidingstijd en een leuke afleiding van een best wel lastige tijd. De hoop en dromen over een betere toekomst geven je de moed om door te zetten en straks als alles achter de rug is, echt opnieuw te beginnen.

Museo Cancun, Maya hostiy, exhibitions, grounds, entrance fee, opening hours, plan a visit

Emigreren met schulden kent risico’s

Als je gaat emigreren terwijl je schulden hebt dien je goed te kijken naar welke schulden je hebt en bij welke instanties en bedrijven. Want het is belangrijk dat je dingen netjes afrond in Nederland en dat schulden niet verder oplopen omdat je iets over het hoofd hebt gezien.

Risico’s die je loopt als je gaat emigreren met schulden zijn onder andere:

  • de schuld kan direct opeisbaar zijn en dat hakt flink in je emigratiebudget
  • als je een betalingsachterstand opbouwt kan het zijn dat een bedrijf, afhankelijk van de hoogte van de schuld in het buitenland laat vorderen door een locale deurwaarder, dat heeft andere gevolgen dan in Nederland.
  • heb je een schuld bij de overheid dan kun je bij het niet nakomen van je betalingsverplichtingen een paspoort aantekening krijgen waardoor je je paspoort niet kunt verlangen, je komt dan in de problemen in je nieuwe thuisland voor wat betreft je verblijfsstatus.
  • als je een openstaande creditcard schuld hebt kan je creditcard geblokkeerd worden en kun je deze niet meer gebruiken in het buitenland, dat kan lastig zijn.
  • je kunt een prima plan hebben om vanuit het buitenland af te lossen, maar als dingen tegen zitten dan zijn de gevolgen veel groter dan wanneer je in Nederland in de aflossingsproblemen komt, hier moet je goed over nadenken.

Het meest verstandige is om alles netjes af te ronden voordat je naar het buitenland vertrekt. Zo heb je een boel minder zorgen als je aan je nieuwe leven begint. (lees ook: Vluchten voor schulden, verjaringstermijn)

Hulp bij het aflossen van je openstaande schulden in Nederland

Kun jij wel wat hulp gebruiken bij het vergaren van meer emigratie budget of het aflossen van je openstaande rekeningen in Nederland?

Ik schreef een boekje met handige tips om te sparen voor je emigratie en je budget te vergroten en de prijs van het boekje? Die verdien je razendsnel terug door de vele handige en practische tips.

Alles goed afronden in Nederland bij emigratie voorkomt problemen

Ik sprak ooit met iemand die in Nederland zijn zorgverzekering niet had stopgezet. Dat heeft voor die persoon zoveel problemen opgeleverd dat ze van doffe ellende maar terug is gegaan naar Nederland om daar haar schulden af te lossen.

Dat is natuurlijk zo jammer, dat je droom door zoiets simpels in duigen valt.

Emigratieplannen?

Overweeg jij weg te lopen voor je schulden? Dan vind je misschien dit ook wel interessant

In “Verdwijnen en Opnieuw Beginnen” leg ik in het kort uit hoe je je verleden kunt wissen en een nieuwe toekomst kunt starten

En in dit boek vertel ik jou  hoe je kunt verdwijnen voor je schuldeisers, hoe je verdwijnt van het internet, een nieuwe identiteit aanneemt en wat de gevolgen (kunnen) zijn. Het boek bevat praktijk voorbeelden en handige weblinks. Dit boek is het einde van je zoektocht en beantwoord al je vragen. 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.