bergtop, uitzicht vallei op de berg man met rugtas in het midden de tekst: Studieschuld onvindbaar in het Buitenland
Vluchten of Verdwijnen,  Werken & Reizen

Schulden in Nederland, onvindbaar in het buitenland

In Azië kwam ik ze heel veel tegen, jonge Nederlanders met een studieschuld die in rondzwierven en als digitale nomade aan de slag wilden, of lokaal werken. Hun financiële verplichtingen in Nederland negerend.

Als je Nederland langer dan 8 maanden verlaat heb je allerlei wettelijke verplichtingen, zo moet je bijvoorbeeld eerst je studieschuld aflossen bij het DUO, of een solide door hen goedgekeurde betalingsregeling afspreken.

Elke schuld die je hebt bij de overheid moet je aflossen voordat je de grens over gaat en je uitschrijft. Dat staat duidelijk vermeld op websites van de overheid over emigratie. Toch zijn er veel mensen die dat niet doen en het heft in eigen hand nemen. Niet alleen studenten. Maar wat zijn de mogelijke gevolgen als je vertrekt en je schulden gedag zegt en negeert?

Als ik met deze mensen in gesprek raak blijkt als snel dat het gros zich helemaal niet goed heeft voorbereid en eigenlijk een heel impulsief vertrokken zijn, soms zijn ze niet eens uitgeschreven uit het Basis Register Personen, en betalen ze ook geen zorgpremie meer. Dat levert grote problemen op in de toekomst. Maar naar eigen zeggen liggen ze er niet wakker van. Want je leeft maar 1x en geld is maar gewoon geld.

En eigenlijk hebben ze wel gelijk, maar zo werkt het in deze maatschappij natuurlijk al lang niet meer. Aangegane financiële verplichtingen niet nakomen, of opgelegde boetes vanuit de overheid negeren kan grote gevolgen hebben voor je bewegingsvrijheid en financiële toekomst.

online contacten tijdens COVID-19

Wist jij dat er speciale opsporingsteams zijn die mensen met overheidsschulden in het buitenland zoeken?

De Nederlandse overheid heeft speciale opsporingsteams die mensen zoals deze jongelui met een hoge studieschuld of belastingschuld, of achterstand in alimentatieplicht, uitkeringsfraude enz. opspoort, controleert, en openstaande bedragen vordert. Er zijn zo’n 25.000 studenten spoorloos voor het DUO die hun studielening niet hebben afbetaald, samen staan ze voor ruin 80 miljoen euro in het rood. En er zijn heel veel teams die in het buitenland voor de Nederlandse overheid al die controles uitvoeren en mensen opsporen.

Als jij vertrekt zonder aflossingsregeling, of stopt met betalen van de afgesproken aflossingen, en je schuld negeert loopt de rente op over je lening, evenals je rente oploopt over openstaande boetes, belastingschuld en andere overheidsschulden.

En als je geen toestemming hebt gevraagd om je zorgverzekering te mogen beëindigd, bouw je een schuld op bij Zorg-instituut Nederland, ook van de overheid, De achterstallige zorgpremie wordt verhoogd met boete op boete. En dan nodig de kosten van de dwangbevelen en de incassokosten.

Als jij buiten Europa bent en er wordt een schuld op jou gevorderd, dan gelden voor de vordering en eventueel beslag de lokale wetten en regels. In veel landen is met niet zo soepel als in Nederland, en kun je de gevangenis ingaan. Dat heeft gevolgen voor je visum, je krijgt vaak ook nog van de lokale Immigratiedienst een boete voor overstaying en wellicht wordt je het land uitgezet.

Binnen Europa is dat gerechtelijk bevel niet eens nodig en kan men zonder tussenkomst van een lokale rechtbank overgaan tot beslaglegging op al je bezittingen en je bankrekening.

Daarnaast kan de overheid beslissen om je aan te melden in het register paspoort signalering. (lees ook: Heb ik een paspoort aantekening of signalering?)

Kom je na je omzwervingen terug in Nederland en schrijf je je weer in, iets wat wettelijk verplicht is en nodig als je deel wilt nemen aan de Nederlandse samenleving omdat je bijvoorbeeld woonruimte wilt huren, wilt gaan werken of een uitkering wilt aanvragen, dan duurt het ongeveer een week of 2-3 voor al die onafgeloste schulden weer op de deurmat liggen. Verhoogd met alle boetes, rente, en incassokosten.

Het backpacker-meisje wat mij uitlachte over mijn “doemdenkerij” baalde behoorlijk en bekende na terugkomst via een mailtje met vragen wat ze nu moest doen dat haar schulden dik verdubbeld waren sinds haar vertrek en zorgeloze wereldreis. En zo weet ik nog wel een paar verhalen waarbij het minder goed afliep en mensen diep in de schulden zaten. Dieper dan ooit zeg maar.

Ik ben onvindbaar, ik sta nergens geregistreerd

Ik ben onvindbaar, ik sta nergens geregistreerd, zei een backpacker-meisje wat ik in Kuala Lumpur tegen kwam. En ik dacht: ben je komen zwemmen dan?

Wellicht leef je in die illusie dat je nergens geregistreerd staat, maar elke keer als je een vliegticket boekt, een grens over gaat of een visum aanvraagt of verlengt, sta je wel geregistreerd. En je hebt een financieel spoor wat je achterlaat, via PayPal, de bank in Nederland of via een creditcard wellicht. Werk je als digitale nomade ontvangt online betalingen. Dus je bent vindbaar. Je staat wel geregistreerd, het is alleen lastiger om je in die enorme brei van informatie te vinden. Maar een goed opsporingsrechercheur die zich vastbijt in zijn zaak kan jou vinden. Geloof me. (Lees ook: Vluchten voor schulden, verjaringstermijn)

Het is een kwestie van geduld en van slim zoeken, de juiste computerprogramma’s inzetten en dan kom je bovendrijven. Want je staat altijd wel ergens geregistreerd. Als jij wilt vluchten voor je schulden dien je je goed voor te bereiden.

Overweeg jij te ontsnappen aan de zware studielasten of andere schulden in Nederland?

Koop dan het boek: Zo doe je dat! Vluchten voor Schulden. en bereid je goed voor!!

En in dit boek vertel ik jou hoe je kunt vluchten voor schuldeisers, hoe je verdwijnt van het internet, een nieuwe identiteit opbouwt en hoe wat de gevolgen (kunnen) zijn als je wegloopt uit Nederland. Al je vragen over vluchten voor schulden worden in dit boek beantwoord. Het staat boordevol praktijkverhalen en heeft een handige lijst met websites.

En wil je echt weg uit het systeem? Dat boek is er ook.

Wil jij online geld gaan verdienen of sparen voor je ontsnappingsplannen?

Weglopen van je (studie)schuld? luister dan naar deze video podcast!

 

 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Sorry!