Voorkom financiële blunders bij Emigratie
Vaak bereid je je lang voor op een emigratie en als het eenmaal zo ver is, wil je er ook volop van genieten. Het vertrekmoment, de aankomst, alles vasthouden als goede herinneringen. En dan vooral het nieuwe leven eindelijk kunnen starten.
Maar niets is zo vervelend als tegen onverwachte geldproblemen aanlopen.
Mensen die gaan emigreren, onderschatten soms de bestemming. Vooral als ze nog nooit in het land geweest zijn. Goed vooronderzoek is echt heel belangrijk als je gaat emigreren. Het is als je gaat emigreren heel makkelijk je gedachten alleen op de leuke zaken te richten in plaats van oog te hebben voor alle rompslomp en realitteit. Immers, je bent op weg naar een beter leven?
En uit gedragsonderzoek blijkt dat mensen die gestressed zijn minder overzicht hebben, en als er iets stressvol is, is dat wel de emigratie. Je kunt die stress verminderen door een goede voorbereiding. Maar omdat je aan zoveel dingen moet denken glippen die vanzelfsprekende dingen er vaak tussendoor.
Bankzaken in het buitenland
Je komt aan in je nieuwe thuisland en dan blijkt bij aankomst dat betalingen met een pinpas niet mogelijk zijn. Omdat je nieuwe thuisland je pinpas niet ondersteund, of omdat je vergeten bent je Nederlandse pinpas op “Wereld” te zetten. Dat laatste is snel opgelost via internet bankieren. Maar als je nergens kunt betalen met je pas en je pas niet geaccepteerd wordt binnen het digitale systeem van je nieuwe thuisland, kan het zoeken naar een bank met een geldautomaat waar je wel kunt pinnen, heel veel tijd in beslag nemen.
In Nederland leef je met het gebruiksgemak van overal via internet betalen, met een bankkaart of je telefoon. Dat is nog lang niet overal in de wereld zo. Veel landen kennen nog gewoon contante betaling en hebben nog nooit gehoord van bijvoorbeeld tikkies of met je telefoon betalen.
En wat als je al een tijdje in het buitenland woont, je kon altijd pinnen, geld opnemen was ook geen enkel probleem, en opeens lukt het niet meer. Omdat de bank je pas heeft geblokkeerd of zelfs je rekening? Omdat je in een risicoland woont of buiten de Eurozone. Hoe los je dat op? (lees ook: Emigreren en je Bankrekening)
Het invoeren of uitvoeren van verboden producten
Als je voor je emigratie moet vliegen heb je te maken met een lijst van verboden producten. Zowel voor de uitvoer uit Nederland maar vooral voor de invoer in je nieuwe woonland.
Je kunt fikse boetes ontvangen voor simpele dingen waar je niet over nadenkt. Bijvoorbeeld die ene press papier waar je geen afstand van wilt doen omdat het zo’n mooie fosiel is. Iets waar je helemaal niet bij stil staat. Of die drie kilo kaas die je meeneemt omdat je weet dat je Nederlandse kaas gaat missen.
Maar ook bij container vervoer over land kan de douane een mening hebben over de inhoud. (lees ook Internationaal Verhuizen, dit moet je weten)
Een andere kwestie kan zijn dat je bij de douane aangehouden wordt met teveel contant geld op zak. Dat kan al beginnen op Schiphol, maar het kan ook zomaar gebeueren in het land van aankomst, als je door de douane gaat, of naar een bank gaat en een rekening opent en heel veel contant geld wilt storten.
Wees op de hoogte van de uit- en invoer regels voor contant geld, waardepapieren en waardevolle spullen (lees ook: Hoeveel geld mag je meenemen als je emigreert?)
Boetes zitten nooit in je emigratie budget
Ga jij emigreren en met de auto naar je nieuwe thuisland, ken dan de verkeersregels van het land wara je naar toe gaat en alle tussenliggende landen. Niets is zo vervelend als aangehouden worden voor een verkeersboete. Of achteraf een boete op de mat te zien vallen.
Verkeersboetes in het buitenland kunnen enorm aantikken. En soms zelfs tot rijontzegging leiden. In sommige landen mag je bijvoorbeeld niet in het centrum van een stad rijden, zoals inToscane in Italië, tenzij je een lokaal kenteken hebt. je zult dan eerst je auto op een Italiaans kenteken moeten zetten voor je boetevrij naar je huis kunt rijden.
Maar wat dacht je van aangehouden worden op de Duitse AutoBahn? Of in Noorwegen? Omdat je te snel rijdt, of inhaalt waar het niet mag, of geen voorrang verleent omdat je niet weet wat het verkeersbord betekent? De wegenverkeerswet van landen gaat er van uit dat je op de hoogte bent van de lokale wetten en er bestaat geen medelijden clausule in die wetgeving voor niet goed voorbereidde gasten.
En dan zijn er landen waar je boetes kunt krijgen voor zaken waar je in Nederland niet eens over nadenkt: tuffen op de stoep, papiertje weggooien op straat, onbeschoft gedrag tegen je medemens bijvoorbeeld.
Tips om je geldzaken goed te regelen bij emigratie
- Emigreer je buiten Europa, regel dan dat je ook in je nieuwe woonland kunt pinnen, zet je pas op “wereld” en controleer of in het land van jouw bestemming je bankpas geaccepteerd wordt bij alle geldautomaten of in ieder geval bij een geldautomaat bij jou in de buurt. Vertrouw niet alleen op de Nederlandse bankinformatie, maar kijk ook via Google op de website van banken met geldautomaten in jouw dorp/stad/streek.
- Regel bij emigratie zo snel mogelijk een lokale bankrekening, zodat je minder afhankelijk bent van de grillen van je Nederlandse bank. (lees ook: Geëmigreerd en de bank zegt mijn bankrekening op) Kijk voor het openen van een rekening of de app ook voor jouw telefoon beschikbaar is
- Heb je een iPhone, hou er dan rekening mee dat je in de Nederlandse app store blijft downloaden en kopen, als je je account overzet naar je nieuwe thuisland raak je al je aankopen kwijt uit de Nederlandse Appstore. Dus ook je bankzaken en apps. Kijk of de app voor digitaal bankieren van je nieuwe bank ook in de Nederlandse app store beschikbaar is.
- Als je contant geld meeneemt weet dan hoeveel je mag uitvoeren en invoeren zodat je niet tegen douaneregels aanloopt en hoge invoerrechten of belasting moet betalen over het geld of de waardepapieren die je meeneemt.
- Hou er rekening mee dat veel verzekeringen aflopen op het moment dat je je uitschrijft uit het persoonsregister en je een buitenlands woonadres registreert. Voorkom dat je een claim indient en deze wordt geweigerd omdat je geëmigreerd bent. (lees ook: Uitschrijven in Nederland, wat zijn de gevolgen)
- Ken de regels van je nieuwe thuisland, verdiep je in de lokale gewoontes, wet- en regelgeving. Voorkom extra toeslagen omdat je te laat bent met bijvoorbeeld verlenging van rijbewijs, je verblijfsvergunning, doorgeven van je verhuizing, belasting, enz.enz. Dit zijn extra kosten die hoog kunnen oplopen en vaak niet in je emigratiebudget zijn opgenomen.
Heb jij nog vragen? Boek dan een persoonlijk gesprek in met mij over emigratie, dat kun je hier inplannen
Het maken van een takenlijstje is aan te raden als je gaat emigreren. Als je het boek: “Emigratie het afronden van Nederland” doorwerkt dan heb je eigenlijk al zo’n takenlijstje voor de meest belangrijke zaken. Je kunt het boek direct na ontvangst van je betaling downloaden.