Dagboek

De Nederlandse “Harde Lockdown” gezien vanuit Mexico

Vanaf een afstand kijk ik naar de regels rondom COVID in Nederland, jullie noemen het stug Corona-virus, in Mexico heet het Sars-COV2 of COVID (en dan soms met de toevoeging het nieuwe Corona-Virus) maar meestal dus gewoon COVID. Ik kijk met verbazing naar het inconsequente beleid en de reacties van het volk.

Mijn Facebook en Twitter puilden de dag na de persconferentie met de aankondiging van de harde lockdown uit van geklaag en gejammer en de complotten. En ik denk: Wow, dan moet er nu toch wel echt iets ergs zijn, want de eerdere lockdowns stelden in Nederland echt geen ene moer voor als je het vergeleek met bijvoorbeeld Italië, Spanje en hier in Mexico.

Maar wat schetst mijn verbazing? Het stelt nog steeds geen reet voor. Jullie kunnen massaal stroopwafels kopen bij de HEMA, en zelfs de tuincentra blijven open als ze hondenbrokken verkopen. Ja, okay, je mag niet de plantjes bekijken of de kerstmarkt op, maar je kunt wel naar het tuincentrum toe, of even naar de HEMA voor een rookworst of taart.

En sportvelden blijven open voor kinderen onder de 18, dat klinkt geweldig Dat betekent dat alle pappa’s en mamma’s van het jongere grut wat nog begeleiding nodig heeft gezellig langs de lijn mag staan. En het is open lucht dus je hoeft geen mondkapje op.

En je mag naar de bibliotheek!

En je mag weg, er wordt alleen een beroep gedaan op je gezonde verstand. En dat lijkt de laatste maanden meer dan ooit behoorlijk aangetast door misschien wel COVID, want Nederland is eigenwijzer dan ooit. Iedereen heeft wel en reden om op het strand te lopen, in het bos en naar de stad te gaan, en iedereen plakt er de verexcuserende opmerking achter dat het niet druk was of dat ze goed hebben opgelet, maar iedereen weet dat hij zijn gezonde verstand niet gebruikte.

Cancun Corona

En dan die mensen die hier aan de Riviera Maya lopen!! Jaja, Nederlanders!

Geloof me, die feesten en beesten hier lekker een weekje of 2 en keren terug naar Nederland

Ze brullen hier in de straten dat ze never nooit niet in lockdown gaan en niet meer geloven in COVID. En dat ze maar “mooi ontsnapt zijn” uit het Fascistisch Nederland. En straks posten ze wellicht foto’s van een overvol Schiphol maar vertellen ze netjes dat zij daar niet tussen stonden want zij hadden hun reis zorgvuldig gepland en mensenmassa’s vermeden.

Riviera Maya Corona

Wat is dan het verschil tussen Mexico en Nederland?

Vanuit het zonnig en redelijk beheerst Mexico kijk ik met verbazing naar alle tegenstrijdigheid. Zal ik eens opsommen hoe een lockdown in Mexico was?

  • Alles behalve drogisterijen en supermarkten waren dicht
  • in Supermarkten waren grote delen afgezet omdat dat niet verkocht mocht worden (alcohol en party artikelen, schoolspullen en tuinspullen)
  • mondkapjes verplicht voor iedereen die kan lopen
  • geen mondkapje, geen entree

  • maximaal aantal personen in de winkel
  • als je naar een winkel wilt buiten je wijk word je door het leger teruggestuurd
  • verboden buiten te zijn op straffe van gevangenisstraf (maar volgens mij is dat nooit gebeurd want humanitaire behandeling stond voorop), bijna iedereen respecteerde die regels
  • je bedrijf dicht? Geen inkomen en geen of matige hulp van de overheid, met een beetje mazzel kreeg je een voedselpakket en 20 liter gas gratis voor je keuken
  • ontslagen wegens COVID? geen inkomen
  • thuiswerken als het mogelijk is
  • bewaking van supermarkten en winkels hielden met straffe hand iedereen in gelid
  • iedereen van 60+ en zwangere vrouwen, risico groepen, mochten niet naar buiten en zeker geen winkels in.
  • Als er iemand nieste of hoestte in de winkel werd de gang afgezet en ontsmet
  • winkelwagentjes, openbare ruimtes bussen alles werd/wordt ontsmet, met stoom-apparaten en gedweild met chloor en azijn.
  • handen wassen en ontsmetten, voetenbadjes voor je schoenen en temperaturen
  • stranden dicht, parken dicht, sportcomplexen dicht, alles dicht, bankjes afgezet, speeltuinen dicht, toeristische attracties dicht, bibliotheken, scholen, kinderopvang, alles alles was dicht. Zelfs de slager om de hoek.
  • en alle openbare ruimtes werden dagelijks ontsmet en alles werd continue gereinigd, overal hangt gel, staan containers water en zeep, ook bij de bushaltes.
  • overal zitten stickers en markeringen voor 1.5 meter, zijn rijen, ingangen en uitgangen gescheiden en looproutes.
  • een maximaal aantal mensen in taxis en OV en geen mondkapje of mondkapje af onderweg is verboden, zonder uitzondering, niks briefje van de dokter, dan blijf je maar thuis. Want als je geen mondmasker kunt dragen om welke reden dan ook, dan ben je een risicogroep
  • reclamecampagnes over gezond eten, hygiene en schoonmaken van je huis, jezelf, je aankopen, je kleding, je huisdieren
  • kinderprogramma’s over zorg voor jezelf en zorgen voor elkaar en waarom je opa en oma niet mag knuffelen
  • psychologische hulp (gratis) en acties tegen huiselijk geweld
  • politie en gemeentelijke omroepers in de straat dat je niet op straat mocht
  • curfew tussen 6 uur in de avond en 5 uur in de ochtend
  • sanitaire filters op snelwegen die reizigers registreren en ontsmetten
  • afgesloten straten om verkeer en mobiliteit te beperken
  • geen markten, geen braderieën, geen kraampjes langs de weg, geen kerkdiensten of bijeenkomsten.
  • hotels gesloten
  • Spandoeken markeren gebieden met hoge besmetting zoals winkelgebieden en zieke wijken
  • digitale kaarten zijn beschikbaar op de speciale overheidspagina’s over COVID met rode markeringen van wijken en stadsdelen waar veel zieken zijn.
  • beperkt transport tussen eilanden. en steden.
  • gescheiden gezondheidszorg, COVID ziekenhuizen en reguliere zorg komen niet met elkaar in contact,
  • medewerkers in COVID ziekenhuizen en faciliteiten krijgen extra salaris en pensioen.
  • Gepensioneerd zorgpersoneel word gevraagd bij te springen in reguliere zorg mits ze geen onderliggende aandoeningen hebben.
  • en sinds dag 1 van deze ellende een dagelijkse persconferentie, elke avond om 7 uur, met updates

Inmiddels zijn de regels versoepelt, we zijn van rood, via oranje naar geel. En dat betekent dat toerisme weer open is tot 70%, en dat langzaam alles terug gaat naar het “nieuwe normaal” maar we hebben nog steeds een maximale capaciteit voor winkels, anderhalve meter afstand, en het gebruik van mondkapjes. reclamecampagnes en sanitaire filters op snelwegen voordat je de stad in wilt en alle openbare ruimtes worden dagelijks ontsmet.

We hebben minder capaciteit in restaurants en hotels, al maanden, iedereen heeft minder omzet en we staan soms een uur in de rij om ergens te kunnen eten of de bank in te mogen of de supermarkt.

Overal zijn de voetenbadjes, de handengel en verplicht temperatuur opnemen, vaak moet je je registeren voor je naar binnen mag. Zeker in het toeristengebied.

En IEDEREEN draagt een mondmasker zodra je het toeristen gebied uit bent, maar zelfs daar zie je steeds meer mensen met een masker. Want het is gewoon de regel.

Wij hebben geen ingewikkelde regels met samengestelde bubbels, en zorggroepen, of tegenstrijdigheid in wat wel en niet open mag. Hier is het vanaf dag 1 duidelijk, in alle staten van Mexico.

playa del carmen corona

En is het allemaal nodig? Ik heb echt geen flauw idee.

Maar het is wat de regering bepaald, net zoals fietsen met een lichtje en maximum snelheid. En dus doe je het. En loop je niet te rellen en te zeuren, ik hoor niemand janken over een das drie keer om je gezicht geslagen tegen de kou, waarom dan wel over een mondmasker?

En ja, ik denk wel na over dingen als vrijheidsbeperking, de uitvoering van de participatiewet en de grondwet die opeens niet meer van kracht lijkt. Want ik twijfel ook.

De media doet geloven dat de halve mensheid op het randje van de dood leeft of met 1 voet in zijn graf staat

En ik denk ook in complotten soms, omdat de media zo allejezus veel verdeeldheid zaait en cijfers zo raar gepresenteerd worden dat je denkt dat de halve wereld op het randje van de dood leeft. Maar ik ben ook reëel: Meer testen is meer zieken, maar meer zieken is niet automatisch meer mensen in het ziekenhuis.

En dat is de manier waarop Mexico vanaf dag 1 vanuit gaat: ziekenhuis bezetting, IC bedden en beademingsapparatuur, die overigens in grote getallen zijn aangevuld om meer capaciteit te creëren.

Noodhospitalen, mobiele units en aparte locaties zijn ingericht om eventuele vloedgolf aan zieken op te vangen. En die zijn allemaal bemenst. Met personeel dat niet alleen worstel met lange werktijden en werkdruk, maar ook nog eens onderbetaald wordt als je het vergelijkt met Nederland. Wat tegen vooroordelen opbotst die zo sterk zijn dat er apart en gratis vervoer is voor de zorg-medewerkers en een aparte campagne is voor deze “helden van de republiek”.

En we hijsen af en toe de vlag, met een ceremonie om de doden te herdenken, niks over je balkonnetje hangen en liedjes zingen en klappen, nee, binnen blijven tot je weer naar buiten mag. Verantwoord en veilig.

Mexico COVID19

Hier leer je dat zorgen voor elkaar betekent dat je om elkaar geeft, dat je saamhorig bent en dat je van je land houdt. Ook met een bedrijf wat failliet gaat en met honger in je buik omdat je ouders niet meer werken, en je al maanden geen school hebt gehad en je je misschien wel zorgen maakt over je leerprestaties en toekomstperspectief in een land waar het gros van de mensen afhankelijk is van een dagelijks inkomen en niet een maandelijks vastgesteld salaris.

Zo anders dan het gemopper in Nederland omdat je niet meer naar de Efteling kunt.

Hier zijn massaal afhaalservices en bezorgservices gestart (met hulp van de overheid overigens!) om mensen van eten te voorzien thuis, de bezorg-brommers vliegen je om de oren. Je krijgt korting als je online besteld en niet zelf naar de winkel komt. Contactloos betalen is een pre, maar geld wordt ook gewoon geaccepteerd, en wellicht moet dat eerst ontsmet, maar het is nog steeds een geaccepteerd betaalmiddel.

In Mexico is COVID van iedereen, en de zorg ervoor voor iedereen, behalve in het toeristen gebied, maar daar sjokt de eerste wereld morrend en zuipend door de straten, klagend over thuis en blij dat ze “ontsnapt zijn”, en hoe slecht het met hun gaat.

trollen op het internet

Alles is relatief in het leven, zo ook COVID

Ja, ik heb een mening over Nederland en het Nederlands beleid, en over de houding van de Nederlanders, over de pers en de persberichten over berichtgeving rondom COVID wereldwijd, maar anders dan af en toe een opmerking en ontvolgt account of een stukje hier op Leaving Holland website, hoor je mij er nauwelijks over.

Waarom niet? Omdat ik als gast in dit land zelf verantwoordelijk ben voor mijn eigen veiligheidsbubbel. De overheid hier doet niets voor mij, maar verwacht wel van mij binnen hun gastvrije houding dat ik me respectvol gedraag. En dat mis ik als ik naar Nederland kijk onder hun “harde lockdown”. Respect, het lijkt totaal zoek, totaal verdwenen. Respect en relativeringsvermogen lijken niet meer te bestaan.

Relativeren, want in Nederland heb je het nog best wel goed, ook al is het wellicht gruwelijk moeilijk.

en omdat alles relatief is in het leven. Ook Covid en het verdwijnt straks gewoon naar de achterpagina van de krant, net als eeuwenoude honger in Sudan, de vluchtelingenkampen in Griekenland en de problematiek rondom integratie en Brexit.

In de toekomst heb je alleen nog de verhalen van opa die op verjaardagen vertelt over dat ene jaar dat je niet naar buiten mocht van meneer Rutte, maar wel naar de HEMA mocht om rookworst te halen………
 

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.

2 reacties

  • Jeanette

    Hoi Maurice, dank je wel voor het lezen en het plaatsen van een reactie. Je hebt helemaal gelijk hoor, ik ben ook wat dat betreft echt Nederlands en kan ook klagen en mopperen. Het is een beetje een cultuur dingetje denk ik. Maar als je gaat reizen en de wereld vanuit het perspectief van een andere cultuur bekijkt, vooral vanuit een land waar het allemaal veel rauwer is en veel onverzorgder zeg maar qua sociaal stelsel, dan die je ook hoe kleinzielig wij Nederlanders zijn. Wij zijn gewend aan de hangmat van de poltiek die alles regelt, ons sociaal stelsel en te leunen zoveel achterover zonder zelf nog in oplossingen te denken, dat ‘laten we doen’ door de overheid. En als het dan niet goed is, liggen we in die hangmat van onze welvaartstatus te mopperen bij het leven.

  • Maurice

    Prachtig en relativerend verhaal Jeanette. Misschien hoort het ook wel bij onze cultuur. Wij Nederlanders houden van klagen en dat wordt ook wel een in de hand gewerkt door de dagelijkse tafelgesprekken met uiteenlopende meningen en het wispelturige beleid van de overheid.