Prijzen in Mexico in vergelijk met Nederland
Hoe liggen de kosten voor dagelijks leven in Mexico? Dat is een vraag die ik veel krijg tijdens mijn gesprekken met klanten. Kun je het vergelijken met Nederlandse prijzen? En is Mexico echt een goedkoop land om te wonen?
Nederland en Mexico vergelijken is appels en peren vergelijken. Het zijn twee totaal verschillende landen qua grootte, en dus qua infrastructuur, maar ook qua economische structuur. Mexico is een Federaal land, waarbinnen 32 Staten die vanuit Mexico stad op hoofdlijnen gestuurd worden, hun eigen identiteit hebben. Er zijn arme Staten zoals Chiapas Guerrero en Oaxaca, maar ook heel rijke staten zoals Jalisco en Quintana Roo.
Toch is een Mexicaans rijke staat iets heel anders dan de rijkdom van de Nederlandse overheid. Geld wordt hier anders verdeeld, en mensen hebben een heel ander inkomen. Een gemiddeld dagloon in Mexico ligt rond de 300 pesos (12 euro) en dat is hier een goed inkomen in de Staat Quintana Roo in het toerisme. Kanttekening is wel dat je daar dan 8-12 uur voor moet werken (afhankelijk van je branche), 6 dagen per week en je hebt sinds begin 2023, 12 vakantiedagen per jaar. Daarvoor waren het er maar 7. Een dagloon in Chiapas ligt rond de 150-200 pesos.
Ik vertel dit om even een beeld te schetsen over verschillen tussen Nederlands leven en Mexicaans leven. In Nederland zijn vangnetten, en subsidiepotten. Hier zijn die veel minder en heel anders geregeld. Er is weinig werknemers bescherming en Mexicanen werken om te overleven. Ze leven dan ook van dag tot dag en z ijn blij de dag door te komen , werk te hebben en gezond te zijn.
Bijna elke Mexicaan heeft een bijbaantje, iedereen verkoopt wel iets, en er is een 24-uurs handel op digitale marktplaatsen zoals Mercado Libre, WhatsApp, Facebook en Telegram.
Maar ze rijden ook door de straten met producten en verkopen aan huis. En dat doen ze omdat ze anders niet rondkomen per maand.
Kun je de prijzen van Nederland vergelijken met de prijzen in Mexico
Ja en nee. Laat ik beginnen met de prijzen van dagelijkse boodschappen. Bij de kassa in Mexico betaal ik ongeveer net zoveel als bij de kassa bij de Supermarkt van grote ketens in Nederland en voor sommig eproducten zelfs iets meer als ik de folders met Nederland vergelijk. Maar in het grote geheel is leven in Mexico goedkoper.
Sommige producten zijn in verhouding duurder zoals scheermesjes en scheerschuim, badschuim, wijn, pastasauzen, en broodbeleg.
De rest is een beetje zoals in Nederland, maar er is aanzienlijk minder variatie in bijvoorbeeld toetjes, broodbeleg, brood, pakken sap, groenten in blik. Als je dan bedenkt dat je in een ontwikkelingsland woont, is het leven in Mexico eigenlijk best wel duur, vergelijken met bijvoorbeeld wonen in een land als de Filipijnen of Thailand.
Wat je wel merkt is dat prijzen erg fluctueren, zo kun je de ene dag een kilo rundergehakt kopen voor 100 pesos (5 euro) en de volgende week kost hetzelfde kilo bijna 7 euro. Hetzelfde geldt voor de prijs van groente en fruit en eieren. (lees ook Is Mexico een goedkoop land om te wonen?)
Electronica en specifieke producten
Prijzen van electronica zijn hier absurd hoog, dat komt door de hoge importbelasting op dit soort producten. en het is heel schaars. Genoeg grote TV’s en basspeakers, en witgoed, maar een goede laptop biedt weinig keuze in het midden segment en is relatief duur. Een spiegelreflex camera is amper te koop zelfs in de grote steden is de keuze beperkt, en extreem duur hier.
Je ziet dit ook terug op Mercado Libre, waar prijzen soms door het plafond gaan voor dit soort producten, omdat er wel vraag is maar weinig aanbod. Het aanbod wat er is wordt vaak via familie uit de US naar Mexico gehaald.
Hetzelfde geldt voor specifieke producten zoals outdoorkleding en spullen, motorkleding en accessoires, spullen voor specifieke sporten, merkkleding en schoenen.
Je kunt je gadgets dan ook het beste nieuw aanschaffen in Nederland voor je naar Mexico verhuisd.
AANBIEDING voor iedereen die naar Mexico wil verhuizen!
Waarom vinden mensen Mexico dan zo goedkoop?
Ik denk dat de verhalen over goedkoop leven in Mexico vooral via de Amerikanen in de wereld zijn geholpen. Voor hen is Mexico een paradijs qua prijzen. Zij betalen rustig 40 US$ voor een hamburger in de USA en als zij dan hier eenzelfde kwaliteit hamburger (vaak ook nog bij hun bekende restaurant keten) voor minder dan de helft kunnen kopen. tja dan is Mexico al snel een goedkoop land.
Toch is Mexico niet zo duur als dat het lijkt, want hoewel de dagelijkse boodschappen een beetje hetzelfde kosten als in Nederland zijn er ook zaken die veel goedkoper zijn: een huis huren of kopen bijvoorbeeld.
Afhankelijk van je woonwensen zijn de huizen hier heel erg betaalbaar. Ze worden duurder naarmate je meer in een toeristengebied gaat zoeken, maar zelfs dan kun je in verhouding tot Nederland hier goed slagen. Voor een bedrag van een gemiddeld Nederlands rijtjes huis, koop je hier dan een vrijstaand huis met meerdere badkamers en soms zelfs een zwembad.
Ik betaal zelden meer dan 300 euro huur inclusief GWL en internet voor mijn studio-appartement.
Eten op straat is goedkoop
Uit eten in Mexico is een beetje een hit or mis. Soms betaal je relatief veel geld (10-15 euro pp) voor een matige maaltijd (veelal in een toeristen gebied) en soms eet je voor 60 pesos (2,50) je helemaal klem aan de Comida Casera stoofpotten of birria met net zoveel rijst en tortillas als je maar wilt in een klein eethuisje.
En het kan nog goedkoper! Wat dacht je van 3 taco’s voor 80 pesos bij een straatventer? Dat laatste vertaald zich dan wel in wat mindere kwaliteit vlees, maar het is wel een culinaire ervaring. En als je eenmaal weet waar ze lekker en goed vlees gebruiken wordt dat je vaste eetplek natuurlijk.
Een goede biefstuk in een gerenomeerd steakhouse (T-bone of Cowboy (500-800gr) kost al snel 700-800 pesos (35 euro) of meer. En vergeet de fooi niet hé? Hoewel ze er niet om mogen vragen, is er altijd de ongestelde vraag en verwachting van 10-20% fooi.
Kosten gezondheidszorg en medicijnen in Mexico
De kosten voor een ziektekostenverzekering liggen ongeveer rond dezelfde maandkosten als in Nederland. Je kunt een particuliere verzekering afsluiten voor algemene ziektekosten of een lening-structuur voor specifieke operaties of behandelingen. Ook kun je, afhankelijk van je verblijfsstatus deelnemen aan het Mexicaanse ziekenfonds (IMSS), de jaarpremie is afhankelijk van je leeftijd.
Een bezoek aan een dokter varieert van 50 pesos bij de dokter bij de drogist tot 800-1200 pesos bij een specialist of algemene huisarts. Er zit geen tijdslimiet op je consult maar er is een vrije markt dus een arts kan net zoveel geld vragen als hij wil. Je kunt ook onderhandelen over de prijs.
De prijs van paracetamol ligt net onder 1 euro afhankelijk van welke drogist je gebruikt. Maar sommige specifieke zaken zoals vitaminenn zijn best prijzig.
Mijn staaroperatie (met een torische lens implantaat ) heeft voor beide ogen in een privé kliniek, ongeveer evenveel gekost als in Nederland 1 oog kost (lees ook: Staaroperatie in Mexico, mijn ervaring)
Je hebt de keuze uit private ziekenhuizen of het overheidsziekenhuis (IMSS) En er is het programma Bienestar van de federale overheid wat gezondheidszorg voor iedereen bereikbaar maakt. (lees ook: Vragen over de zorgverzekering in Mexico)
Openbaar vervoer is heel goedkoop in Mexico maar autorijden is gelijk aan Nederland
Een busritje in Mexico kost binnen de stad soms maar 7-12 pesos. Lange afstandsbussen die interstedelijk rijden zoals bijvoorbeeld ADO, Aquila en Transportes Del Norte zijn relatief goedkoop. Bedenk bij het aanschaffen van een kaartje dat de afstanden in Mexico enorm zijn, een volgende stad is al snel 300 km rijden.
Je kunt ook voor de budget bus kiezen, maar dan heb je geen comfortabele bus met verstelbare zitting en leuning, en geen airconditioning, geen film in de bus en geen internet.
Een taxi is grillig, via Uber is het soms goedkoper, maar Uber is niet overal beschikbaar. En sommige Staten hebben vaste tarieven, andere Staten hebben taxi-meters, weer andere Staten of steden hanteren toeristen tarieven. Maar het is over het algemeen altijd nog goedkoper dan een taxi in Nederland. Een gemiddelde taxirit kost ongeveer 70 MXN afhankelijk van de afstand.
Mexico is eigenlijk een land van vliegen, elke redelijk grote stad heeft wel een vliegveld en er zijn veel binnenlandse vluchten die goedkoop zijn.
Autorijden in Mexico
In Mexico betaal je voor de auto in sommige Staten een luxe-tax. Dat is een bedrag wat bovenop de waarde van een gemiddelde auto komt. Die waarde van de gemiddelde auto wordt vastgesteld door de Staat. Als je je auto laat registreren en je nummerplaten krijgt kan het dus zijn dat dat bedrag vele malen hoger is dan in een andere Staat. Als je dit kunt regelen, kun je dus besluiten om je auto in een andere staat te laten registreren.
Verder ben je verlicht een verzekering te hebben. Deze verzekering geldt vooral voor het rijden op Federale Wegen, daar is hij verplicht, er zit een minimaal bedrag op ledselschade wat de verzekering moet vergoeden bij een aanrijding En veel verzkeringen regelen ook de borg als je bij een aanrijding gearresteerd wordt. (Lees ook: Je auto of motor verzekeren in Mexico)
De gemiddelde jaarpremie komt redelijk overeen met Nederland, het is net iets duurder, beetje afhankelijk van je verzekering en maatschappij.
Benzine en dieselprijzen liggen onder de Nederlandse prijzen, maar zijn, niet zoals in Nederland gereguleerd. Het loont soms echt de moeite een pomp verder te kijken, dat kan zomaar1-1.5 pesos per liter schelen.
Verder heb je nog de kosten voor een rijbewijs en een zogenaamde tarjeta de Circulation, de kosten van tolwegen en in sommig estaten een voertuigenkeuring voor je je jaarlijkse wegenbelastingbetaald. (lees ook: Wonen in Mexico, Auto & Motor)
Samenvattend over de kosten van het dagelijks leven in Mexico
Het wordt wel een heel lange blogpost, dus ik ga het afsluiten. Ik denk dat je per saldo net even iets goedkoper uit bent in Mexico als je het vergelijkt met Nederland, maar het scheelt niet (meer) zo heel veel. Er zijn kostenposten die je hier niet hebt, zoals al die verzekeringen die je in Nederland hebt, en 101 soorten belasting aanslagen, maar daar staat ook tegenover dat er heel veel subsidies, (sociale)zekerheden en aftrekposten die in Nederland vanzelfsprekend zijn hier niet bestaan.
Daarbij, het gaat goed met de Mexicaanse economie, dus de prijs van de peso is anno 2023 veel hoger, kreeg je een jaar of twee geleden nog 24 peso voor een euro, nu fluctueerd het rond de 18 peso. Dus voor jou als emigrant snijdt het mes van de kostenstijging aan twee kanten.
Grofweg denk ik dat het om het even is dus. Hoewel ik denk dat het op het platteland een stuk goedkoper is, maar daar zijn de voorzieningen dan ook naar. Momenteel leef ik nog steeds veel goedkoper dan in Nederland. Maar dat is een keuze die ik gemaakt heb, ik heb gekozen voor een minimalistischere levensstijl en ik woon vakerr op het platteland van Mexico dan in de populaire toeristenoorden. (lees ook Leven van een jaarinkomen van 9.500 euro)
*dit artikel is oorsponkelijk gepubliceerd op 25 maart 2022 en herschreven en geupdate op 9 juni 2023
Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?
Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jij dit kunt lezen.
Je kunt betalen met creditcard, paypal of via bankoverschrijving.
Heb jij nog vragen over het leven in Mexico? Dan kun je die stellen in een persoonlijk gesprek met mij
2 reacties
Jeanette
Hoi Jan, dank je wel voor je reactie en je compliment. Gelukkig zijn er nog staten in Mexico waar het leven goedkoper kan, maar wat ik begrijp uit jouw reactie is Chihuahua niet 1 van die staten. Het nadeel van dat soort staten waar het wel goedkope ris, is dat er nog minder te koop is en nog minder keuze is.
Helaas wordt Mexico in rap tempo duurder onder leiding van de Amerikanen en Canadezen en de grote investeerders zoals bijvoorbeeld vastgoed opkoper BlackRock. De krimpende economie in Europa/Nederland helpt niet echt met een waardevaste Euro t.o.v de peso, dus inderdaad geld verdampt. Wat wel fijn is dat eht dan met de Mexicaanse economie goed gaat maar daar hebben wij immigranten niks aan.
Ik vind het momenteel zelfs zo erg dat ik overweeg mijn vaste verblijfsvergunning achter in mijn documenten map te duwen en op zoek te gaan naar een ander land. Geen idee, maar het idee groeit en popt steeds vaker op.
De tijd zal het leren, voorlopig woon ik even in Merida en wacht ik de verkiezingen af volgend jaar. Even de koers bekijken die de volgende president(e) inzet. Maar als het gaat zoals ik vermoed dat het gaat, nadert de houdbaarheidsdatum voor mijn verblijf in Mexico.
Ik hoop dat jij het naar je zin hebt, in ieder geval kun je hier nog wel goedkoop wonen want de vaste lasten zijn laag.
Nogmaals dank je wel voor je reactie. Leuk om te lezen.
hartelijke groet,
Jeanette
Jan Jans
Hallo Jeanette,
ik ben ook naar Mexico geëmigreerd. Ik woon in Chihuahua.
Je schets een correct beeld van de kosten in Mexico. Het is helemaal niet zo goedkoop als mensen denken.
In de supermarkt is het net zo duur of duurder dan in Nederland, helemaal als je een beetje iets speciaals wilt.
Ik snap soms echt niet hoe de mensen het hier doen, met een loon dat vele malen lager ligt dan in Nederland.
De wisselkoers tijdens corona was een gouden tijd. Ik verdien mijn geld in euros maar daar is dus nu een groot deel van verdampt zonder dat je er invloed op hebt.
De prijzen voor electrisch gereedschap zijn hier ook veel hoger dan bv in de US of Europa en minder keuze.
Wat beteft Mercado Libre. Daar kun je goed kopen maar soms zijn de prijzen echt absurd.
Ik heb verder nog een beetje op je site gekeken waarin je verteld over Mexico. Heel herkenbaar allemaal.
gr.