Zomervakantie in Mexico dit moet je weten
Plan jij een zomervakantie in Mexico, dan zijn hier een paar tips. Dingen waar je op moet letten en leuke weetjes voor je ver-weg-vakantie in het prachtige Mexico.
Veel mensen zijn een beetje verontrust over het nieuwe rookbeleid in Mexico, maar daar hoef je je niet echt zorgen om te maken. Een wet valt of staat met de handhaving van de wet, en hoewel je niet meer zult mogen roken in het hotel of op de hotelterreinen, kun je op straat nog gewoon roken, mits je niet gespot wordt door de lokale politie. Ook zijn er nog gewoon sigaretten te koop, je moet alleen even vragen in de winkel, want je zult ze niet meer open en bloot zien liggen. Je kunt het allemaal lezen in een speciaal artikel over dit onderwerp (klik)
Wat is het lekkerste eten in Mexico?
De keuken van Mexico is heel divers, maar over het algemeen is het toch wel vlees wat de boventoon voert. Lang gestoofd, of gegrild op de barbecue, of zelfs gedroogd en daarna weer geweld en op een bakplaat gebakken (Machaca vooral verkrijgbaar in de woestijn staten zoals Sinaloa of Baja Californië Sur)
Ik hou van de stoofpotten.
Kijk de taco, zoals jij als Nederlander die kent van de “Mexicaanse” restaurants, die vind je hier niet. Een taco hier is een mais tortilla met vlees erop, en aangezien met hier alles van het dier eet kan dat vlees ook van alles zijn, soms bestaat het puur uit vette huid, stukken tong en ander vaag weefsel wat wij in Nederland niet eten. Je taco in het hotel zal prima zijn hoor en met arachera of sirloin samengesteld zijn, maar dat is een toeristen taco. Burritos en fajitas, tacos dorados, synchronisadas en Mexicaanse empanadas zijn een variatie op de taco….dat heb je na een paar jaar tacos eten wel gezien.
Stoofpotten en dan vooral in de binnenlanden bij een Comida Casera zijn zacht gegaard urenlang gestoofd vlees, ribbetjes bijvoorbeeld in een mole en dan met gekruide rijst. HeerlijK!
Maar ook Cochinita Pibil, Birria en Poc-Chuc, Carne Enchilada, behoren tot mijn favorieten. En er gaat niets boven een simpel gebakken Mojara, (vis) met rijst en sla. Voeten in het zand uitzicht op zee, zalig!
De Coctél de Camaron is ook heerlijk, en als je een goed visrestaurant hebt is en ceviche ook zalig op een warme dag. En natuurlijk alle schaal en schelpdieren als je er van houdt, vooral de salade van blauwe krab bijvoorbeeld of de gegratineerde warme versie.
Probeer ook eens de blauwe maistortilla, gemaakt van “heilige” mais van de Maya’s (zie foto)
Afhankelijk in welke Staat je bent zijn er streekgerechten, en hoewel je overal in Mexico tacos en coctél de Camaron kunt kopen kun je in sommige staten geen Birria vinden of Poc-Chuc.
Iets wat ik echt niet te eten vind is carnitas, omdat daar zoveel voor mij oneetbaar spul van het dier in zit dat ik het ranzig vet vind, hoewel het heerlijk ruikt. En Tamales zowel zoete als hartige. Die vind ik echt niet te pruimen. Maar smaken verschillen! je moet ze wel geprobeerd hebben!
Veiligheid en je vakantiepret
Als we in Nederland iets hebben is het een vertekend beeld van Mexico en veiligheid. Het land wordt vaak afgerekend op een incident en omdat het een land is met bijna een vergelijkbaar oppervlakte als West Europa zijn er soms veel incidenten.
Maar tegenover elk incident staan miljoenen andere toeristen die niets merken, die niets overkomt en die een prima vakantie hebben gehad. (Lees ook: De veiligheid in Cancun en Playa del Carmen)
Voor veiligheid geldt eigenlijk dat je je gezonde verstand moet gebruiken, je vermijd het om met een dronken kop midden in de nacht door de stad te zwalken, je loopt geen matig verlichte of verlaten gebieden in en je kijkt om je heen wat er in je omgeving gebeurt. Je trekt niet een volle portemonnee met duizenden pesos uit je broekzak om af te rekenen of je identiteitskaart te zoeken, en je flasht niet met dure spullen in het nachtleven. En je koopt geen drugs (op straat of via hotelmedewerkers.)
Corruptie en je vakantie in Mexico
Waar armoede is is corruptie, en hoewel de Federale Overheid in Mexico er alles aan doet om die corruptie in te perken blijft het iets wat lastig uit te bannen is uit het systeem. Er gaan verhalen over aanhoudingen door met name lokale politie (Policia Municipal) en dan moet je je rijbewijs inleveren of je paspoort en/of ter plekke een fikse boete betalen. Vooral de Riviera Maya komt dit wel eens voor. Maar let op: het zijn incidenten. De meeste goede agenten zullen de aanhouding filmen met een telefoon of een bodycam aanzetten en dan is het dus een legale aanhouding en heb je de wet overtreden of zij willen een controle op drugs en alcohol uitvoeren net als in Nederland.
Je betaalt nooit je boete aan de agent, maar altijd bij bureau Transito of het kantoor van de Fiscalia van de stad.
Blijven ontkennen en je van de domme houden, dat je geen Spaans spreekt en samen naa rhet poltiebureau wilt is vaakl de beste oplossing. Als het dan een “foute” agent is, haken ze wel af. Agenten hebben een genummerde auto, een badgenummer, hun naam op het uniform en een vlag van Mexico op de arm, en op hun riug of kogelvrije vest staat met grote letters POLICIA MUNICIPAL. Ontbreekt dat allemaal, dan klopt er iets niet.
Maar heel eerlijk gezegd, ik heb nu 30.000 Km in Mexico rondgereden door het hele land, afgelegen gebieden, narco staten, toeristen gebieden, ik heb jaren in Cancun gewoond, en ik heb nog nooit problemen gehad. (Bekijk deze video over checkpoints in Mexico, waar o.a. een uitgebreide controle plaatsvind)
Exit Tax voor Quintana Roo
Als jij naar de Riviera Maya op vakantie gaat in de Staat Quintana Roo, waar je de door Nederlanders meest bezochte plekken vind zoals Cancun, Playa del Carmen en Tulum, is er een extra belasting voor toeristen. Op de luchthaven doen je voor vertrek een exit-tax te betalen, hoe dat werkt en waar je aan moet denken kun je lezen in dit artikel
Je visum voor Mexico
Nederlanders krijgen voor Mexico een zogenaamde “visa upon arrival”. de prijs voor deze visum zit bij je vliegticket in. Het is een 180 dagen visum, maar er wordt neit altijd 180 dagen gegeven. Een beetje afhankelijk van hoe je het land binnenkomt, is je binnenkomst via een scan van je paspoort bij een poortje, dan heb je waarschijnlijk wel 180 dagen gekregen, heb je een stempel, dan moet je goed kijken welke datum er in je paspoort gestempeld is. Eén van die data is de datum waarop je visum verloopt. Twijfel je over de duur van je visum dan kun je een papieren FMM laten drukken bij een Immigratie medewerker. (lees ook: Scherpere visum regels voor Mexico)
Wil jij zeker weten dat je een 180 dagen visum krijgt, bijvoorbeeld omdat je een rondreis door Mexico gaat maken, kun je ook vooraf een visum kopen bij de Ambassade van Mexico in Den Haag. (lees ook: Backpacken in Mexico, de leukste plekken en de beste tijden)
Wil je langer dan 180 dagen blijven dien je een tijdelijke verblijfsvergunning aan te vragen via de Ambassade in Den Haag, deze is 1 jaar geldig en je kunt hem verlengen tot maximaal 4 jaar.
Wat is het leukste om te doen in Mexico?
Tja, dat is een gewetensvraag natuurlijk. Als je komt om lekker te luieren is het het beste dat je een luxe all-inclusive boekt in de Riviera Maya, je hebt dan een prachtige zee, een resort wat er alles aan doet om het jou naar de zin te maken, je wordt opgehaald van de luchthaven en weer weggebracht. En je kunt je op een luie ligstoel helemaal suf drinken aan de margarita’s.
Het resort zal er een leuk toeristisch cultureel sausje overheen gooien en voila! jij was in Mexico. top tijd.
Als je echt op reis wilt kun je ook een auto huren of gebruik maken van de goede verbindingen per vliegtuig of bus en buiten je hotel gaan. Misschien zelfs wel een fijnen Airbnb boeken en zelf je vakantie bepalen. Dat zou mijn voorkeur hebben.
Je gaat dan lekker zelf op pad, niet afhankelijk van de standaard groepsreisjes en kunt genieten van veel mooiere plekken zoals Ek’ Balam
Of een bezoek aan het prachtige Oaxaca of de Sumidero Canyon in Chiapas
En wil je niet zover weg, kun je ook met de ADO bus van Cancun naar Valladolid, Merida of Tulum, of van Tulum naar Playa del Carmen, of Chetumal voor tax free shopping…..ADO heeft een app en een website waar je alle trajecten en prijzen kunt bekijken en boeken en hun bussen zijn uiterst comfortabel.
Wat ik bedoel te zeggen is: Mexico heeft zoveel meer te bieden dan de Riviera Maya. Maar het hangt af van wat jij komt doen.
Op deze website vind je voor zowel Cancun als Playa del Carmen en omgeving leuke dingen om te doen die weinig tot geen geld kosten en niet zo super toeristisch zijn maar wel mooi, het vogelpark in Playacar bijvoorbeeld, de zondag markt in Playa del Carmen, of de weekmarkt in Cancun, of de Maya ruïnes in Cancun, of apen kijken in Puerto Morelos. Als je de rubriek “Vakantiegangers” aanklikt vind je meer tips over Mexico en wat het land te bieden heeft.
Sargasso of zeewier tijdens je strandvakantie in Mexico
Als je in Mexico een strandvakantie boekt aan de Riviera Maya, dus de kustlijn tussen Cancun en Chetumal, moet je er wel rekening mee houden dat dit gebied een groot deel van het jaar worstelt met Sargasso, een zeewier probleem wat enorme druk legt op het schoonhouden van de standen. Hotels, resorts en de overheid werken samen om de stranden zo schoon mogelijk te houden en er drijven barrières in zee om het grootste deel van het zeewier om te leiden naar gebieden waar geen hotels staan. Er varen schepen voor de kust die het opscheppen, de stranden worden aangeharkt, maar het spul is soms zo aanwezig dat het werken tegen de klippen op is.
Zo ligt er in Playa del Carmen regelmatig een grote stinkende hoop vlak voor het Hilton Resort, te wachten om afgevoerd te worden. En dat vind je op meer plekken.
Het komt echt met tonnen binnendrijven is hoewel niet schadelijk voor je huidd is het toch minder prettig op het strand als je eerst door bijna kniehoog (stinkend) zeewier naar een zee moet lopen waar het ook nog eens allemaal aan je vastplakt en tegen je aanschurkt. (lees ook: Update over het zeewier in de Riviera Maya)
Nachtleven en uitgaan
De toeristen gebieden in Mexico bruisen van het nachtleven, happy hours en uitgaansmogelijkheden, van fine-dining in top restaurants die de beste steaks van de wereld aanbieden tot simpel eten op straat of op een gezellige Malecon of het Zocalo, de boulevard en het stadsplein, tussen de Mexicanen, er is voor elke portemonnee wel iets. Eten in toeristen gebieden is duur, niet altijd even goed klaargemaakt en men verwacht een dikke fooi van 10-20% per rekening.
Als je buiten het toeristen gebied gaat zul je een heel andere ervaring hebben.
Maar voor het nachtleven moet je echt in het toeristengebied gaan, sportsbars, fancy rooftop parties, schuimfeesten, discotheken, het nachtleven in de Hotelzone van Cancun bij Coco Bongo, de winkelstraten rondom 5th en 10th Avenue in Playa del Carmen en de hotelzone en winkelgebied van Tulum bieden licht, geluid en veel drank. (voor een impressie van het nachtleven in de hotelzone in Cancun klik je hier)
Je zult ook veel drugs aangeboden krijgen. Pas daar mee op, drugsgebruik in Mexico is niet toegestaan en de straffen zijn hoog en dat je buitenlander bent zal niet meehelpen in je situatie. En niet elke drugsdealer is ook een drugsdealer, je kunt ook zomaar een undercover agent treffen van de Mexicaanse narcotica brigade.
In toeristengebieden zie je ook regelmatig honden brigades die mensen afsnuffelen en controleren.
In veel gebieden in de Riviera Maya is sinds 2023 een curfew ingegaan voor geluidsoverlast, na 12 uur moet de muziek zachter en na 1 uur in de nacht moet het stil zijn, vooral in gebieden waar hotels staan.
Is het duur om op vakantie te gaan in Mexico?
Als jij via een Nederlands reisbureau een all inclusive boekt heb je wel waar voor je geld. De luxe en het aanbod oip het hotelterrein is uitstekend voor een week vermaak. Hou er wel rekening mee dat toeristische uitstapjes flink in de papieren kunnen lopen, 100US$ p.p. voor een dagtripje met een frisse maar snelle duik in een Cenote en dan even snel een glimp opvangen van wat Maya Ruïnes is redelijk normaal. En je reist dan in een groep met mensen die je niet kent.
Een taxi in een toeristengebied kost ook echt heel veel geld, je betaald zo 200 MXN voor een ritje waarvoor je twee blokken verderop maar 10 pesos betaald.
Zelf je vakantie samenstellen in Mexico betekent ook dat je de over de top toeristen gebieden en daarmee de over de top prijzen een beetje kunt vermijden.
Als het gaat om dagelijks leven in Mexico, dat is voor boodschappen enzo te vergelijken met de prijzen in Nederland. Er is wel wat verschil, maar dat is geen honderden euros, eerder een paar euro. Mexico is vooral goedkoop voor de Amerikanen, die zijn extravagante prijzen gewend in hun thuisland en vinden Mexico spotgoedkoop, ze smijten dan ook dusdanig met geld dat Mexicanen denken dat alle toersten rijk zijn. En dat vertaald zich in hogere prijzen meer afzetten en hoge verwachtingen.
Ik kan buiten het toeristen gebied mijn bord volscheppen met heerlijke huisgemaakte stoofpotten en bergen stomende rijst en warme handgemaakt tortillas voor amper 100 pesos inclusief een drankje. Een goed belegde taco kopen voor 10-15 peso. Dat red je niet in een toeristengebied. (lees ook de kosten van levensonderhoud in Mexico)
Ik wens je een fijne vakantie, als je nog vragen hebt mag je die stellen in de reactie mogelijkheid onder dit artikel. Ik reageer zo spoedig mogelijk.