Emigreren,  Filipijnen

Verhuizen naar de Filipijnen

De Republiek der Filipijnen is een prachtige archipel in de Stille Oceaan. Een plek waar bounty-stranden nog bestaan en waar je kunt kiezen uit verschillende eilanden om te gaan wonen. Eigenlijk bestaat “De” Filipijnen niet, want elk deel van het land heeft zijn eigen identiteit, economische structuur en soms zelfs zijn eigen taal. 

Veel mensen, vooral mannen dromen van vestigen in de Filipijnen al dan niet met hun via internet gevonden liefde. Ze proberen zich een beeld te vormen bij hun leven daar en sparen om daar een nieuwe start te kunnen maken. (Lees ook eens: Dating tips als je in de Filipijnen date)

weg uit Nederland

Verhuizen naar de Filipijnen is iets heel anders dan verhuizen binnen Europa

Wie naar de Filipijnen verhuisd kiest er voor om een stapje terug te doen in luxe en comfort. Hoewel je in de grote steden op een redelijk comfortabel niveau kunt leven, is het toch anders dan binnen Europa. En afhankelijk van wat jij voor keuzes maakt in je leven qua luxe en hoeveel geld je te besteden hebt kun je in de Filipijnen een super de luxe leven leiden met hoge kwaliteit private zorg en luxe appartementen en huizen. Maar zodra je de voordeur van het appartementengebouw uitstapt, of de poort van je subdivision (met een muur omringde bewaakte wijk) uitrijdt sta je weer midden in een ontwikkelingsland waar mensen nog leven van een laag dagloon en amper de eindjes aan elkaar kunnen knopen.(Lees ook:  Handige weetjes over het leven in de Filipijnen)

Leven van dag tot dag en overleven zijn nog heel normaal in de Filipijnen waar de levensstandaard een stuk lager is dan in Nederland

Daarbij is de sociaal economische samenstelling van de maatschappij nog veel meer verdeeld in klassen, en families, dan in Nederland waar je simpelweg armen, rijken en een middenklasse hebt. In de FIlipijnen kan je d ttoegang tot een winkelcentrum, restaurant, hotel over overheidsdienst geweigerd worden op basis van je uiterlijk en voorkomen.

ZOEK JIJ MEER GRATIS INFORMATIE OVER
WONEN EN LEVEN IN DE FILIPIJNEN?
KLIK HIER!


Je zult merken dat je alles wat je weet over Nederland moet vergeten en je moet verdiepen in die nieuwe structuren op zowel sociaal, maatschappelijk, economisch en overheidsniveau. 

drinking water, water system, clean water, water supply, Philippines

Wellicht heb je, ondanks alle voorbereidingen eerst een cultuurschok

Eigenlijk kun je daar niet aan ontkomen, aan een cultuurschok. Ook al ga je in die grote luxe stad wonen, je zult het ervaren. Je hebt na aankomst jetlag, bent moe, wellicht wat gespannen en je moet jezelf echt even de tijd geven om te acclimatiseren. Als je net begint in de Filipijnen kun je dit het beste in een resort doen. Gewoon even vakantie in je nieuwe land, en dan rustig op zoek naar een huis.  (Lees ook: De cultuurschok na emigratie)

Als je jezelf niet de kans geeft even te acclimatiseren en alle emoties te verwerken kan een cultuurschok heel lang duren. En geloof me, als je hem verwerkt denkt te hebben, kan hij zomaar weer de kop opsteken.

kagusuan beach, siquijor, Philippines

Beslis nog niet te definitief waar je wilt gaan wonen

De Filipijnen bestaat uit 7641 eilanden, daarvan is een groot deel niet bewoonbaar, maar ook heel veel wel. Hoewel sommige eilanden geen elektriciteit hebben wonen er wel mensen. De grotere eilanden zijn natuurlijk de meest logische gedachte. Goede verbindingen, goede voorzieningen zoals winkels en  een ziekenhuis vlakbij. Dat zijn meestal wel criteria waar mensen naar zoeken. En dan willen sommigen ook nog de gezellige aanwezigheid van landgenoten. Die zoeken de typische expat-plekken op zoals Dumaguete City, Cebu, de directe omgeving van Manila of Manila zelf en dan vooral in de wijk Makati en sommigen vertrekken naar de omgeving van Davao en Cagayan d’Oro op Mindanao.

Ik raad mijn klanten altijd aan eerst rond te kijken, bezoek eens wat eilanden en steden voordat je beslist waar je wilt wonen. Zelfs de kleinere eilanden zoals Siquijor, Bantayan en Siargao zijn leuke opties. Maar ook het opkomende Marinduque in de Talisay Baai vlak bij Batangas is een eiland waar momenteel volop ontwikkeld wordt. (lees ook: Is de Filipijnen een goed land voor jou om te wonen?)

Elk eiland heeft zijn eigen identiteit, en wonen op Mindoro Oriental kan al verschillen van wonen op de Occidental kant van dat eiland. En dat geldt zeker voor de natuur.

Big La Laguna Puerto Galera

Je kunt een huis kopen in de Filipijnen dat is geen enkel probleem

Buitenlanders mogen een huis kopen in de Filipijnen, dat is het probleem niet. Het probleem zit hem in het grondbezit. Een buitenlander mag geen grond voor 100% in eigendom hebben. Veel buitenlanders zetten de grond op naam van hun Filipijnse partner of richten een corporatie op waarin zij zelf een groot aandeel bezitten. Beiden zijn risicovol. Als je een huis gaat kopen of huren in de Filipijnen houd er dan rekening mee dat de Filipijnse rechtspraak over vastgoed bezit altijd in het voordeel van de betrokken Filippijn zal uitvallen.

Je kunt in de Filipijnen ook prima een huis huren en tegen zulke goedkope tarieven dat je je bijna afvraagt waarom huizen in Nederland dan zo duur zijn.  (lees ook: Kosten van het levensonderhoud in de Filipijnen)

Zo huurde ik ooit een huis op het strand voor nog geen 200 euro per maand all in, gemeubileerd. Midden in de stad Dumaguete voor 280 euro all in. En op een klif, uitkijkend over de Bohol Zee, voor 290 euro per maand all in, met 2 slaapkamers, 2 badkamers een grote lange oprit, garage en een woon- en eetkamer met grote schuifpuien naar terrassen aan alle kanten van het huis, dat was wel mijn beste huurdeal ooit hoor! Eén van mijn volgers woont er nu met zijn vriendin, die verhuisde er voor van het zuiden van de Filipijnen naar het midden. (bekijk: Welcome to the Cliff House)

Siquijor Island healing

Je hoeft niet voltijds in de Filipijnen te wonen

De Filipijnen heeft wel 1 van de meest eenvoudige visa’s in de wereld. Wij Nederlanders mogen er zo naar binnen op een toeristenvisum voor 30 dagen,  en wil je langer blijven dan vraag je een 59 dagen visum aan bij de ambassade of je verlengt je visum in de Filipijnen bij een Immigratiekantoor. Je mag er 3 jaar blijven op een visum voordat je het land moet verlaten voor 24 uur. (lees ook: Visum uitleg Filipijnen)

Er zijn tal van andere visa, een investeerders-visum, een partner-visum en een gepensioneerden-visum. Het hangt helemaal van jou af hoelang je in de Filipijnen blijft en hoe vaak je je visum wilt verlengen.

Wel is met de in 2019 begonnen sluiting van grenzen wegens een pandemie gebleken dat een investeerders-visum en een gepensioneerden visum kwetsbaar zijn. Je verlenging kan zomaar op de tocht staan omdat dan opeens het systeem faalt.

Daarbij is er via een eenvoudige rekensom uit te komen dat een toeristenvisum nog altijd de voordeligste optie, ondanks de 24-uurs visa run. Voor elk visum moet je minstens 1x per jaar naar een immigratiekantoor voor de telling van buitenlanders.(Lees ook:  Je visum verlengen in de Filipijnen, gedragsregels)

Er zijn genoeg mensen die 6 maanden in de Filipijnen wonen en 6 maanden in Nederland of in een warmer deel van Europa. En dan is een toeristenvisum een prima optie. Als je eerste 30 dagen om zijn verleng je hem voor 6 maanden en dan heb je ruim voldoende de tijd om je schema van 6 maanden hier en 6 maanden daar vol te maken.

Filipino Habits

Ben jij dankbaar voor de gratis informatie?

Toon hier je dankbaarheid voor de informatie die ik gratis op mijn website publiceer zodat jouw vragen beantwoord worden.

*artikel origineel gepubliceerd in decemberr 2021 en geupdate in december 2022

Artikelen over wonen in de Filipijnen


Emigratieplannen?

Jeanette reist over de wereld sinds haar 17de, maar altijd met een huis om naar terug te keren. In 2015, op haar 54ste, liet ze ook dat huis achter. Je zou haar een nomade kunnen noemen want ze zwerft het liefst over de aarde op een motor met alle bezittingen achterop. Zo reisde ze bijvoorbeeld door de Filipijnen en nu dwars door Mexico. Ze is eigenaar van Leaving Holland en Floating Coconut websites. En ze geniet van haar werk als Emigratie Coach waarbij ze anderen helpt hun emigratie droom te verwezenlijken.